beats by dre cheap

biografija jednog genija, jedan soundtrack i glupa ptica albatros


  volim danas, jer ne znam   .   
Prije nekoliko dana, odlazak u knjižaru, odabrati nešto za sebe, knjiga samoj sebi za poklon. Zašto knjiga? Zato, jer svi trendovi dolaze i prolaze, a dobre knjige su uvijek In. Knjige nas mogu odvesti bilo gdje, mogu nas odvesti iz našeg realnog svijeta u neko drugo vrijeme, u bilo koje vrijeme, u nečiji svijet, u tuđi svijet istine ili mašte. Mi, koji volimo čitati dobre knjige, čitajući putujemo, educiramo se i još puno toga predivnog stičemo iz izričaja onih koji pišu. Knjiga samoj sebi za poklon je moćni roman "Agonija i ekstaza", proslavljenog pisca Irvinga Stona, koji poput naučnika, a radi novih znanja i spoznaja, istražuje, proučava i ispisuje život i stvaralaštvo Mikelanđela Buonarotija, slavnog italijanskog vajara, slikara, pjesnika, arhitekte, vjerovatno najvećeg umjetnika svih vremena. Putovanjima u Rim, Firencu, vidjela sam in vivo puno toga Mikelanđelovog, a sad i ovaj sjajni biografski roman, romansirana biografija, roman o geniju.

In memoriam, 6. juli 2020., preminuo je u 91. godini ENNIO MORRICONE, slavni talijanski kompozitor. Divim se njegovim notama u nezaboravnim filmovima, za koje je komponirao muziku: "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Cinema Paradiso", "Dobar, loš, zao", "Malèna" ... U zadivljujućim notama i magiji pokretnih slika, sa Morriconeom odlazi u historiju dio svjetske kinematografije, kojoj se dive generacije. Njegova stvaralačka veličina, bogat muzički opus u stvaralaštvu, savršeni su i nezaboravni. Adio grande Maestro! .. Zbog pandemije koronavirusa, nisam u mogućnosti odlaziti u kino, ali, planiram u udobnosti mog doma, ponovo pogledati film "Bilo jednom u Americi", jedan od najpoznatijih filmova svih vremena i posljednji film reditelja Sergia Leonea iz 1984. godine. Taj kultni film je priča o prijateljstvu i zavjetovanju, izdaji, kajanju i izgubljenoj ljubavi, koja na jedinstven način opisuje vrijeme američke prohibicije i stanje društva u sumornom svijetu kriminala sa početka XX stoljeća. Sve je to sročeno i upakovano u neverovatno snažnu i emotivnu ljudsku priču, kao flashback. Ovo je famozno i slavno ostvarenje sedme umjetnosti sa notama Ennia Morricona, čija muzika kazuje sve ono što se riječima ne može reći. Unaprijed znam da će to biti impresivni doživljaj za mene, kao i svaki put kad sam gledala taj klasik filmske umjetnosti.


Nikako da se čovječanstvo oporavi od pandemije koronavirusa, posljedica je uplašenost, globalni osjećaj nemoći i depresije, jer vrijeme prolazi. "Tthis too shall pass ..", kao što kaže Shakespeare, ali, treba biti svjestan i pozitivnih, a ne samo negativnih strana u životu, ne razmišljati o onom kako je nekad ljepše bilo. Naime, postoje ljudi koji su pretjerano vezani i usredotočeni za prošlost i žive od uspomena. Psiholozi ih nazivaju "gooney bird" ("glupa ptica"), a odnosi se na vrstu albatrosa, koji lete sa glavom okrenutom prema natrag. Za te osobe kaže se da pate od "sindroma gonney bird". Nisam osoba od nostalgije i uspomena, ono, žal za prošlošću. Moj moto je: neću jučer (jer je prošlo), volim danas, jer ne znam šta će biti sutra.

Ali, don't forget Srebrenica, Bosnia Argentaria, 11. juli 1995.godine. Sjećaj se!

Fragmenti vremena (fragmenti za tango)
http://eltangotango1928.blogger.ba
13/07/2020 21:31