beats by dre cheap

umjetnost omogućava da izgubimo i pronađemo sami sebe u isto vrijeme


O Rimu sam pisala septembra mjeseca 2017., a prilikom putovanja u ljeto te godine u Rim, Vatikan, Napulj, Siciliju: (http://Ljetni ples - giro di Italia)  .. I uvijek ponavljam da mi nikad nije dosta umjetnosti, historije i ljepote. RIM, septembar 2019.godine, Rim i rijeka Tiber, Rim, beskrajno star i beskrajno vječan, sve je monumentalno, Rim kao veličanstven spomenik, Rim muzej na otvorenom, star skoro tri hiljade godina. O tom gradu sve je rečeno, napisano, a uvijek i iznova ima se šta dodati. .. Penjući se uz 124 stepenice do vrha brežuljka Kapitolij i bazilike Santa Maria in Aracoeli (Sv. Marije od nebeskog oltara), preplavile su me emocije, kao i tišina u tišini bazilike. Naime, tu ima i komadić historije Bosne, u toj bazilici je sahranjena bosanska kraljica Katarina Kosača (Blagaj 1425. - Rim 1478.), kraljica, blažena CATHARINAE REGINAE BOSNENSI. Davno je to bilo, ima tomu stotine i stotine godina, sad je neko drugo vrijeme, historija je zaista učiteljica života. A u kapeli crkve Chiesa del Gesù je i slika "Skidanje Isusa sa križa" (3m x 2m) maestra Safeta Zeca. Vrijedilo je u miru razgledati i bilježiti fotografijama za uspomenu i dugo sjećanje.


"Omnes viae Romam ducunt" (svi putevi vode u Rim), u vječni grad, taj spoj boja arhitekture i rimske karizmatičnosti koja se osjeti u svakom koraku, čak i u prostoru, posebna je profinjenost talijanskog osjećaja za ljepotu u svim segmentima. Čula sam zvona, trenutak u vremenu, kroasan sa čokoladom i caffe latte u izvornoj, italijanskoj varijanti, sladoled ili sorbetto Italiano, hladni şerbet od voća, novčić bačen u Fontanu di Trevi za sreću i povratak. Moj praznik u Rimu. Arriverderci Roma, opet ćemo mi. .. I na kraju: “kako da onaj koji ništa ne shvaća o životu i svijetu, išta shvati o umjetnosti? Umjetnost nije nikada završena – samo je napuštena, umjetnost ispire prašinu sa duše od svakodnevnog života". .. Zaista umjetnost omogućava da izgubimo i pronađemo sami sebe u isto vrijeme.


nikad mi dosta umjetnosti, historije i ljepote

I zaista, nikad mi dosta umjetnosti, historije i ljepote. Ovo pišem da ponovo okusim ljepote trenutaka mog posljednjeg putovanja u septembru 2019., gledajući iz sadašnjeg vremena. .. Iz Rima do Firence (234 km.) putovali smo vozom, vozovi su udobni i brzi, putovanje kroz prelijepu Toskanu traje oko 1h i 30 minuta. Bio je to pravi ugođaj i čini se da su putovanja vozom ponovo u modi... FIRENCA – glavni grad pokrajine Toskana, Firenca, kraljica i kolijevka italijanske renesanse, renesansni grad kojim je nekad davno upravljala moćna i slavna obitelj Medići. Šta izdvojiti i napisati šta me se dojmilo? Sve, sve me fasciniralo. Firenca je drugo ime za umjetnost, mjesto rođenja renesanse, nestvarna i uzvišena, biser Italije na rijeci Arno. A na rijeci Arno jedan od najpoznatijih mostova u svijetu, Ponte Vecchio - Stari most. Firenca je prijestolnica umjetnosti i spomenika. Njen trg Piazza della Signoria predstavlja srce grada, a katedrala Santa Maria del Flore, remek je djelo, građena u gotskom stilu, sa neobičnom mramornom fasadom u različitim nijansama bijele, zelene i ružičaste boje. Njena izgradnja je počela 1296. ali je zbog kompleksnosti plana kupole, završena tek 1436.godine. Vanjsko pročelje katedrale od bijelog mramora, sa zelenim i rozim rubovima i ima najveću na svijetu zidanu kupolu od cigle i treća je najveća katedrala na svijetu. .. Galleria Degli Uffizi, slavna palača iz XVI stoljeća, iz ostavštine obitelji Medići, jedan od najstarijih i najslavnijih muzeja umjetnosti, u kojem je jedna od najljepših zbirki i remek djela nekih od najvećih umjetnika svih vremena, umijeće umjetnosti neprocjenjive vrijednosti. Izgrađena 1511.g., a za javnost je otvorena 1765. godine. Zadivljena sam. Botticellijevo “Rođenje Venere”, "Alegorija proljeća", ali i slike Giotta, Goye, Filippo Lippi, Allori, Tizian, Mikelanđelo, da Vinči, Karavađo, Rafael, Rubens, Rembrandt, Van Dyck, El Greko, Velasquez, Dürer, Fiorentino ... etc, etc). Hodajući kroz dvorane/sobe galerije (kojih ima 94) i gledajući umjetnost, zadivljena sam, zaista se ne može ostati ravnodušno, toliko je dokaza šta sve može ruka čovjeka i njegov um i koja je moć čovjeka. "Ars gartia artis" - umjetnost radi umjetnosti. Trebali bi učiti umjeće gledanja umjetnosti, jer, gledanje, viđenje, opažanje, informira, izaziva refleksiju i djeluje na osjećaje. .. Firenca se doima kao muzej na otvorenom, maštam o davnim danima u kojim je umjetnost bila važnija od svega, nadahnuće za one koji su je stvarali i one koji su uživali tu umjetnosti u pravom smislu, punom smislu, klasičnom smislu, najširem smislu. Stoljećima se čovječanstvo divi Firenci, uzvišenosti prostora i uzvišenosti umjetnosti, koju su ljudske ruke i um stvorile da bi nas ostavile bez daha. Arrivederci bella Firenze!

Sljedeća destinacija SIENA, gradić smješten na tri brežuljka, regija Toscana, u centru impozantni gradski trg Piazza del Campo, srce srednjevjekovne Siene, izgrađen na mjestu nekadašnjeg rimskog kazališta, veličanstveni trg u obliku školjke, koji okružuju brojni caffe barovi i restorani. Palazzo Pubblico - gradska vijećnica iz XIII. stoljeća dominira trgom i njen toranj del Mangia (Manđa) visok 102 m. uzdiže se iznad vijećnice. Sienska katedrala Santa Maria Assunta, gotička katedrala, posebna, impozantna, njeno raskošno pročelje od mramora je veliko sakralno i umjetničko bogatstvo. .. Santa Maria della Scala izgrađena je u XII. stoljeću i prvobitno bijaše jedna od prvih bolnica u Europi, posvećena brizi o napuštenoj djeci, bolesnicima i hodočasnicima, a financirali su je najbogatiji građani. Sad je umjetničko središete grada Siene, čiji je interijer ispunjen poznatim umjetničkim djelima. U vrijeme mog boravka u Sieni, tu je upriličena izložba "Efekti Araki", japanskog fotografa i umjetnika, maestra Nobuyoshija Arakija. .. Povijesna jezgra Siene uvrštena je na Unescov popis spomenika svjetske baštine i pretvorena u veliku pješačku zonu. Siena i njene strme, uske ulice, koje me magično vode u prošlost, pa mi se čini kao da sam zalutala u neko drugo vrijeme, u kuće, čije su boje fasada u nijansama oker boje. Siena boja, terra di Siena koja se kopa u blizini grada, pripodna oker. Kao slika, kao nijansa, kao šminka i boja, terra di Siena. .. Poslije nekoliko dana provedenih u ova dva posebna grada, vraćam se u Rim. Svjedočim da ono u čemu uživamo, za nas je najbolje. I ovo putovanje je nezaboravno iskustvo, moji ostvareni snovi iz kofera. Zato, nikad u pogrešnom pravcu! Ili ćemo naći put ili ćemo ga napraviti, rekao je Hanibal. "Živimo na planeti punoj ljepote i šarma. Iako nema kraja avanturama, možemo ih imati samo ako hodamo otvorenih očiju, jer, promjena nastaje kad vidimo sljedeći korak".Kafa, blaženstvo u šoljici, rastjeruje tmurne oblake što pritišću maštu,
pojačava jasnoću misli i u bljesku istine, osvjetljava stvarnost.


U Rimu ima nekoliko kultnih caffe barova. Svako od tih mjesta ima svoju povijest i govori nešto više o Vječnom gradu. Evo me u "BAR ROSATI". Otvoren je daleke 1922.g., i jedan je od kultnih kafe barova u Rimu, In je. Pušim, pijem famoznu caffe latte i divim se. Divim se i prekrasnom pogledu na jedan od najljepših rimskih trgova, Piazza del Popolo (Narodni trg).., fascinantan pogled na historiju koju ovaj trg ispisuje. Tradiciju, lokaciju i tretman u baru "Rosati" najviše vole umjetnici i intelektualci, uvijek je bio kultno mjesto za ličnosti iz umjetnosti i inteligencije Rima. I danas održava taj svoj šarm, on je priča koja pokriva gotovo cijelo dvadeseto stoljeće, čiji su protagonisti najveća imena u talijanskoj književnoj i umjetničkoj kulturi. I tako do danas.

"CAFFE CANOVA" proslavio je slavni filmski reditelj Frederico Fellini, koji je bio redovan gost ovog kafea na trgu Piazza del Popolo... Restoran, caffe bar i ekskluzivni salon, galerija posvećena majstoru kinematografije i dobitniku Oscara, Federicu Felliniju, u kojoj se možete diviti fotografijama, crtežima i postavkama iz njegovih poznatih filmova. I dok gledam fotografije u galeriji, prisjećam se njegovih filmova "La dolce vitta", "Amarcord", "8 1/2", "La strada". .."Sudbina je ispisana na licu, nema početka, nema kraja, postoji samo strast života" - njegove su riječi. Bravo, bravissimo gosp. Fellini!

Legendarni "HARRY'S BAR". Otmjen i elegantan, full of glamour and style, mjesto gdje se mogu sresti svjetske ličnosti, caffé - bar - restoran koji su posjećivali kraljevi, slavni pisci i umjetnici. Nalazi se u historijskom centru Rima, u ulici Via Veneto, jednoj od najluksuznijih ulica koju je proslavio film "La dolce vitta". Sve je prekrasno i taj moj osjećaj biti u ovakvom zdanju i grandioznom okruženju raskošnog stila. Legendarni bar je mjesto koje evocira na film "La dolce vita", stvara flashback, slike iz filma u "zlatno doba" u ulici Via Veneto, kada je Frank Sinatra svirao klavir i pjevao u baru glamura i stila. Kao u burnim šezdesetim i dalje možete popiti piće, ili espresso-blaženstvo u šoljici, ili po želji i uživati u piano baru svake večeri, te svjedočiti čarima i ulice i ekskluzivnog i očaravajućeg Harry's Bara... I ne kaže se tek tako: Rim, vječni grad, Rim, grad sa dušom. Nezaboravno! .. Btw.,brend (ili marka) neosporna je identifikacija nekog proizvoda ili usluge. Svrha brenda je da se utisne u svijest i podsvijest, jer brend - marka, nije proizvod, nego suština "proizvoda", te time postaje metafizička kategorija. Italija i brendovi Italije uvijek su bili u prvom planu i poznati širom svijeta. Perferiram "Made in Italy". ⭐⭐⭐⭐⭐

Fragmenti vremena (fragmenti za tango)
http://eltangotango1928.blogger.ba
27/11/2019 22:38