beats by dre cheap

Mood of the day - dani svjedoče umjetnost


Mood of the day ...                  .        
Promenada Café, februar.
Dijelio nas zid od stakla. Bila sam zaokupljena zurenjem u stakleni zid, kao vezu između unutrašnjosti i vanjskog svijeta. Pogled nema cijenu, besplatno je. Mòment. Moja uloga gledatelja je znatno drugačija, pa tumačim izvedbu na sebi svojstven način, sa posvetom svom unutrašnjem doživljaju. Važni su detalji i kompozicija, poseban trenutak u vremenu, taj trenutak bio je dar i taj trenutak htjela sam ovjekovječiti, spasiti od zaborava, od zaborava spasiti trenutak. Fotografijom to mogu.  Red, red balloon, dvije fotografije, odmah, na prvi pogled vraća me u djetinjstvo. Kad hoću, ja se sjećam, hommage djetinjstvu ritmom koji je u harmoniji sa univerzalnim životom kosmosa, nešto moje, osobno i tumačim ono što vidim, čujem, osjećam i tvorim smislenu cjelinu. Opažanje, percepcija u mom stilu, stvaranje predodžbe i doživljaja svijeta oko mene kojem dajem značenje. Čovjek ne mora biti soba i zid da bi bio uklet, a može biti, čovjek ne mora biti kuća i prozor, a može biti. Sve možeš biti ili ne biti, ako tvoj um u metafizičkom smislu posjeduje predvorje, ulaz, hodnik, predsoblje, sobu i prozor, koji nadilaze, prevazilaze, granice materijalnog mjesta. Želite li se voziti u prekrasnom balonu? Mogli bismo zajedno ploviti među zvijezdama, u našem prekrasnom balonu, ti i ja, mi, oni. Život je kao balon. Pusti balone, pusti ih, daj im slobodu! ...
___________________________________________

19. februara 2019. sa dubokom tugom, modna kuća Chanel objavila je smrt njihovog kreativnog direktora. Kad se briljantnost i umjetnost spoje, Karl Lagerfeld, kultni genije. Ostavio je trag promovirajući legendu o Gabrielle Chanel i povjesti modne kuće Chanel, kreirajući i promovirajući svoj talent i stručnost. Bio je ispred vremena, on je crno-bijelo učinio bojom, učio nas šta je moda i stil. Modna industrija je izgubila jednog od najplodnijih i najvoljenijih kreatora i kreativaca, koji nikada nije igrao po pravilima. Karl Lagerfeld (1933. - 2019.), legendarni modni dizajner, The King of Fashion.
____________________________________________

Mornar na kultnoj fotografiji "The Kiss", Times Square, NYC., ljubi medicinsku sestru, dok su hiljade ljudi slavili završetak II. Svjetskog rata, uzvikujući "Rat je završen!". Preminuo je George Mendonsa u 95. godini života, 17. februara 2019., a Greta Friedman 2016. godine u dobi od 92 godine. Ikonik fotografija "The Kissing Sailor" slikovno bez tekstualnog, slikovna vizualna priča u datom trenutku 14. august 1945. Mornar Mendonsa ljubi medicinsku sestru koju uopće nije poznavao. Poljubac je ovjekovječen na slavnoj fotografiji koja je postala jednom od simbola kraja rata, a fotografiju je napravio Alfred Eisenstaedt. Objavljena je u magazinu "Life" i vremenom je postala jedna od najslavnijih fotografija uopće.
"Poklanjala si, al' si krala i nevjerna si bila ti,
ne, suviše mi nisi dala, o mladosti, o mladosti moja.
To škrto sunce što je palo, ta ljubav jadna, kratki sni,
za uspomene to je malo, o mladosti, mladosti.
Pa, zbogom, budi bolja s drugim i daj mu više nježnosti,
jer to je ništa što ja gubim, o mladosti, mladosti moja"..alibi za zlatnu pticu 10.februar 2019.

Bilo jednom nekad davno. Bio jednom jedan brod od papira. Plovio morem samo jedamput i nikad više. Na palubi broda, golemom moru pjevali su mornari -Oh là là, oh là là! Te večeri, te noći iznenada je došla oluja, vjetar je puhao četiri dana i tri noći padala je kiša, mrak, drama. Pod velikim morem zaspali mornari i brod od papira. Zauvijek. .. Nakon što su oblaci potrošili svu svoju kišu, plavo nebo, sunce sija i kao da je sve kao prije. A nije, nije. Na obali jedna suza plakala, more suza, drama. Bio jednom jedan brod od papira. (impossible - possible).

(datum i vrijeme, vrijeme sadašnje)
Unutrašnjost neke kafane, izložba, fragmenti i otisak vremena. Scenografija, čekanje se odigrava kao kazališni komad. Dolazim, dolaziš, odlazim, ostaješ – dvije jeseni. Na stolici sjedi uspomena, šuti ptica, kasno je. Izgubljeno vrijeme. U drugoj sobi raspoloženje se promijenilo, cigareta se dimi, smoking a red, vrijeme mirovanja. Pravo mjesto za alibi, za postojanje, drugdje, na drugom mjestu, dokaz da u izvjesno vrijeme nisam bila na izvjesnom mjestu. Volim kontraste koji kao stilske figure pojačaju izraz u poređenju. Glanc je ponekad dosadan, podsjeća na "Potemkinova sela".. U toj drugoj sobi, na platnu se veze sitan vez, veze pticu zlatnu. I kad sam mislila da se od jučer ništa nije promijenilo, sve se promijenilo, u zraku osjetim toplinu ljudskog postojanja, indiferentnost se pretvara u umjetnost, u viđenu impresiju koja ostaje kad se reflektori ugase i kad na pozornici nastane potpuna tama. Novi dan, slika izlazećeg sunca, kao slika po kojoj je impresionizam dobio ime. Slikam onako kako vidim, slikam onako kako te vidim i pišem onako kako vidim. Možda zvuči čudno, ali nemam osjećaj uznemirenosti, napetosti, nemira, pomanjkanja daha i brzih otkucaja srca. Možda zvuči čudno, ali, za razliku od onoga što je zapamćeno, vratiš se na mjesto gdje je slika počela i vidiš da je sad slika sasvim drugačija. Vrijeme sadašnje.

fragmenti vremena u fragmentima elTango
http://eltangotango1928.blogger.ba
23/02/2019 20:42