beats by dre cheap

sedam dana i sedam noći - sanPoslije nekoliko sekundi, ili možda sati, jer sam izgubila svaki osjećaj vremena, u blistavoj magli vidjela sam plavo-zeleni pejzaž, jasan i sjajan, da sam imala utisak da letim. Harmonija trenutka, izuzetak u vremenu. Ljepota ispred mene, iza mene ljepota. Sedam dana i sedam noći sanjala sam taj san. Snivanje je stalni proces unutar nas i dok se to trajanje ne prekine, mi ne možemo znati što je istina. A istina je: sanjala sam. Sedam dana i sedam noći sanjala sam i istina je da je sve bilo istina u snu. Tako se pleše tango, budan si, a misliš da sanjaš. Dan sedmi od 7, pa osmi dan nastade, život ide dalje, sve se opet vratilo na scenu; vijesti, world report, politika, profit, sport, svijet, trach, crna kronika, oglasi: zgubljeno/zaboravljeno/nađeno pa vraćeno. Neki bježe, ostali ostaju. Čekanje je i dalje zanimanje, stara forma u šeširu. Crne cipele, fedora šešir. Da li je to trend? Dobre prilike se ne propuštaju. Nikada!..

Septembar, deveti mjesec godine po gregorijanskom kalendaru. Prelistavam povijesno važne događaje mjeseca septembra kroz godine. I rat i mir i nešto između, množina stoljećima. Septembar, 1939. — Njemačka je bez objave rata napala Poljsku i time započela Drugi svjetski rat. Septembar 1945. — Japan je na američkom brodu Misuri, u Tokijskom zalivu, potpisao kapitulaciju, čime je i zvanično završen Drugi svjetski rat u kom je poginulo oko 50 miliona ljudi. Septembar 1981. — slika „Gernika“ Pabla Pikasa vraćena je u Španiju, 2001.— teroristički napad na SAD, New York City, šokirao je svijet. Septembar 1901.— umro je francuski slikar i grafičar Anri Tuluz Lotrek, sin grofa Alfonsa i grofice Adele de Tuluz Lotrek, majstor litografije, slikar boema, atmosfere i likova iz pariskog noćnog života na kraju XIX. stoljeća, jedan od najvećih slikara postimpresionizma, boem, čije su utočište bili noć i kabare, a on duboko nesretan i ispunjen konstantnim osjećanjem melankolije. Septembar 1971.— objavljena legendarna pjesma Johna Lennona “Imagine”."Imagine"— možeš li to zamisliti?  Ja još uvijek vjerujem da nije prekasno da se svijet promijeni.

emocije na platnu, misao o ljepoti
Marcelle Lender (1862. - 1926.) francuska pjevačica, plesačica, počela je da pleše u šesnaestoj godini i za nekoliko godina napravila ime za sebe u Téâtre des Variétés/Montmartre, Paris. Pojavljuje se u nekoliko radova/slika slavnog francuskog slikara Henri de Toulouse Lautreca (1864. - 1901.), ali najpoznatija je ples bolero tokom njenog nastupa u Hervé opereti "Chilpéric" februara 1896. godine. Poznata Lotrekova slika i njena plameno-crvena kosa sa dva makova cvijeta u kosi. Mak, cvijet, simbol dubokog sna, zaborava i smrti. Mak, žarkocrveni cvjetovi, simbol ljubavi i bogatstva, ali i prolivene krvi. Njegove latice cvijeta brzo uvenu, ..  da li to asocira na prolaznost ljubavi, da li makov cvijet asocira i na preranu smrti?  Nekad davno, davno, darivali su ukrase/vijence od makova cvijeta da bi imali lijepe snove i spokojan, miran san. Pa, zar u ovo vrijeme, sad, ni jedna magija ne pomaže? Vrijedi pokušati!

Mesdames et messieurs, ladies and gentlemen,
dame i gospodo; dobro došli u varijete,
madmazel Marcelle Lender pleše bolero!

Tout mon amour.
Moja ljubav, kao ime tvoje, Bolero,
kao u snu moja ruka u tvojoj, reci mi želju tvoju.
U večernjim satima, pod crvenim i crnim nebom,
štimanje instrumenata, šuštanje svile, uokvirena slika.
Gase se svjetla, umotana u krzno posmatram mrak.Fragmenti vremena (fragmenti za tango)
http://eltangotango1928.blogger.ba
22/09/2018 09:30