biografija jednog genija, jedan soundtrack i glupa ptica albatros - Fragmenti vremena (fragmenti za tango)

Fragmenti vremena (fragmenti za tango)


13.07.2020.

biografija jednog genija, jedan soundtrack i glupa ptica albatros


  volim danas, jer ne znam   .   
Prije nekoliko dana, odlazak u knjižaru, odabrati nešto za sebe, knjiga samoj sebi za poklon. Zašto knjiga? Zato, jer svi trendovi dolaze i prolaze, a dobre knjige su uvijek In. Knjige nas mogu odvesti bilo gdje, mogu nas odvesti iz našeg realnog svijeta u neko drugo vrijeme, u bilo koje vrijeme, u nečiji svijet, u tuđi svijet istine ili mašte. Mi, koji volimo čitati dobre knjige, čitajući putujemo, educiramo se i još puno toga predivnog stičemo iz izričaja onih koji pišu. Knjiga samoj sebi za poklon je moćni roman "Agonija i ekstaza", proslavljenog pisca Irvinga Stona, koji poput naučnika, a radi novih znanja i spoznaja, istražuje, proučava i ispisuje život i stvaralaštvo Mikelanđela Buonarotija, slavnog italijanskog vajara, slikara, pjesnika, arhitekte, vjerovatno najvećeg umjetnika svih vremena. Putovanjima u Rim, Firencu, vidjela sam in vivo puno toga Mikelanđelovog, a sad i ovaj sjajni biografski roman, romansirana biografija, roman o geniju.

In memoriam, 6. juli 2020., preminuo je u 91. godini ENNIO MORRICONE, slavni talijanski kompozitor. Divim se njegovim notama u nezaboravnim filmovima, za koje je komponirao muziku: "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Cinema Paradiso", "Dobar, loš, zao", "Malèna" ... U zadivljujućim notama i magiji pokretnih slika, sa Morriconeom odlazi u historiju dio svjetske kinematografije, kojoj se dive generacije. Njegova stvaralačka veličina, bogat muzički opus u stvaralaštvu, savršeni su i nezaboravni. Adio grande Maestro! .. Zbog pandemije koronavirusa, nisam u mogućnosti odlaziti u kino, ali, planiram u udobnosti mog doma, ponovo pogledati film "Bilo jednom u Americi", jedan od najpoznatijih filmova svih vremena i posljednji film reditelja Sergia Leonea iz 1984. godine. Taj kultni film je priča o prijateljstvu i zavjetovanju, izdaji, kajanju i izgubljenoj ljubavi, koja na jedinstven način opisuje vrijeme američke prohibicije i stanje društva u sumornom svijetu kriminala sa početka XX stoljeća. Sve je to sročeno i upakovano u neverovatno snažnu i emotivnu ljudsku priču, kao flashback. Ovo je famozno i slavno ostvarenje sedme umjetnosti sa notama Ennia Morricona, čija muzika kazuje sve ono što se riječima ne može reći. Unaprijed znam da će to biti impresivni doživljaj za mene, kao i svaki put kad sam gledala taj klasik filmske umjetnosti.


Nikako da se čovječanstvo oporavi od pandemije koronavirusa, posljedica je uplašenost, globalni osjećaj nemoći i depresije, jer vrijeme prolazi. "Tthis too shall pass ..", kao što kaže Shakespeare, ali, treba biti svjestan i pozitivnih, a ne samo negativnih strana u životu, ne razmišljati o onom kako je nekad ljepše bilo. Naime, postoje ljudi koji su pretjerano vezani i usredotočeni za prošlost i žive od uspomena. Psiholozi ih nazivaju "gooney bird" ("glupa ptica"), a odnosi se na vrstu albatrosa, koji lete sa glavom okrenutom prema natrag. Za te osobe kaže se da pate od "sindroma gonney bird". Nisam osoba od nostalgije i uspomena, ono, žal za prošlošću. Moj moto je: neću jučer (jer je prošlo), volim danas, jer ne znam šta će biti sutra.

Ali, don't forget Srebrenica, Bosnia Argentaria, 11. juli 1995.godine. Sjećaj se!