zeleno - osjećajna i misaona nit - Fragmenti vremena (fragmenti za tango)

Fragmenti vremena (fragmenti za tango)


17.04.2018.

zeleno - osjećajna i misaona nit


U Mopasanovoj noveli "Proljeće" (Guy de Maupassant - Au printemps), snažno i strastveno je opisano proljeće. Novela završava riječima:  - Gospodine, čuvaj se ljubavi! Ljubav vreba svuda, ljubav te gleda na svakom uglu, opasnija je od prehlade, bronhitisa i upale pluća. U dane proljeća po svim uglovima bi trebalo izlijepiti plakate na kojim bi pisalo: građani Francuske, vratilo se proljeće, čuvajte se ljubavi!
"Verde que te quiero verde. Verde viento. Verdes rama
Zeleno, volim te zeleno. Zeleni vjetar. Zelene grane .."
Riječi, slike, note.
Veličanstveni nebeski svod je misterija, cijeli univerzum je misaoni prostor. Kad se na zapadu gase svjetla i sve pada u mrak i tamu, na drugoj strani svijeta, na istoku, rađa se svjetlost i sunce i sve tako u krug otkad je svijeta i vijeka. Vèrānda, balkon, terasa, from Portuguese varanda. Proljeće, prostrana veranda, gledam u krošnje drveća i cvijeće. Kao da je početak, niko ne pita i niko ne daje odgovore. U krošnjama misli, tihi let i slika je stala.
Bijeli leptir..

Frédéric Chopin –
La valse du printemps, Mariage d'Amour

sve je stvoreno iz života, a ne od mašte

Hello april!  I have a nice dayce day.  It's a Perfect Day! 
Reče mi tad čovjek sa zvijezdom, koji je gledao u nebo:
- Čak i savršen dan se završava, ne gubi vrijeme, sutra možda neće doći. Postoji samo danas. Ovo je najbolji dan.
Smišljam početak za novu priču, miris parfema, mirisni darovi, vidim mjesec staklastog sjaja dok čekam da prođe ponoć, da tišina pređe u bluz. I noću trava raste gde god da je zemlja i voda, zeleni trava i gleda u nebesa, a negdje, tamo daleko u svemiru sunce je bijelo, nebo crno i sve istine su na čekanju. Stoje sjene u dvorištu sa polumjesecom na zidu, dok se sve ruši oko praznog prostora. A kada ujutro nađemo ono što smo tražili, loše vrijeme neće nam pokvariti svečanost. Staviš svileni šal da ukrasi prazan prostor u dvorištu sa polumjesecom na zidu i pogledaš u zastavu. Sve je stvoreno iz života, a ne od mašte. .. Kao mjesec, kao sunce i kao plima, prihvati me za ono što sam ja, sa ili bez tačke iznad. U međuvremenu imam plan za novo putovanje.
A vi?  Imajte i vi lijep dan, imajte dan koji zaslužujete!